2012/03/26

Samsun'da 1 gün


Samsunda ne yenir, ne içilir, nerelere gidilir diye googleda masumca arama yapan zat-ı muhteremi bi şekilde bu bloga yönlendirmek ve yazımı okumaya başladığında bi "ben nerdeyim yaa buraya nasıl geldim" dedirtmek, bi silkinip kendine gelmesini sağlamak yada kafasını iyice karıştırmak, "aa hakkaten de güzel bi yermiş samsun" dedirtmek yada "bu yazının samsunla ne alakası var şimdi" diye onu kızdırmak için yazdım o başlığı:) 

Burda maksat, adam ummadığı bi anda benim alanımda bulsun kendini, ağıma düşsün yani. 
Hani gözü bantlanarak getirilmiş de burda açılmış gibi. Bilinçli gelmesin. Şaşırmak güzeldir çünkü. Çok alakasız konuların içinde kendinden bi parça bulmak da öyle.

Buraya Samsun'la ilgili bişeyler ararken geldiysen önce bi otur soluklan sevgili konuk. 
Dolu bi içerik, tarihi mekanlar müzeler yada restoran isimleri de bekleme benden. Çünkü ben bugün, yukardaki fotoğraflarda da gördüğün gibi, uzun zamandır hayalini kurduğum Çalıkuşu dönerini, annemin prenses tatlısını, bizim mahallenin fırınında yapılan o muhteşem kapalı pideyi, evimize bikaç adım mesafedeki karadenizi ve aralara serpiştirilmiş bi şekilde de özlemimi anlatıcam. 
"Bana uyar, ben okurum valla. Merak ettim simdi" dersen hadi. 
Ama "yok lan ben napiyim senin yediğini içtiğini, bana rehber lazım rehber, onu nerde bulurum sen bana onu de bakiyim" dersen de çok kasma derim. Zaten sahil şeridinden ve ordaki muhteşem tesislerden başka bi cacık yok samsunda, git ve keşfet o yüzden. 

Yediğin en kötü pide bile başka şehirlerde yediklerinden çok daha güzel olacak, döner de aynı şekilde, ben kefilim;) 
Ha bide unutmadan gitmişken bi balkaymak yada sakız dondurması yemeden sakın döneyim deme çok kızarım bak.

Şimdi gelelim fasülyenin faydalarına.

1. Denizden uzak, yazları sıcak ve kurak, kışları keskin soğuk ve bol kar yağışlı bölgelerde yaşayanlar bilir sabah uyandığında gözlerini böyle bir deniz manzarasına karşı açmanın paha biçilemez mutluluğunu. Bulutla bütün olmuş yufka kıvamında bi karadeniz, sabah yürüyüşüne çıkmış laz amcamız (ekseriyetle ellerini bellerinin arkasında bağlamak suretiyle volta şeklinde yürürler sahilde), bakım aşamasına girmiş bahçemiz, henüz minderleri bile ortalarda görünmeyen ama "geeeeel" diye beni çağıran salıncağımızla buraya baharın çoktan geldiğini gördüm.

2. Babannemin arka bahçesinde gözü gibi baktığı, altından yumurta almaya bile kıyamadığı oyuncaklarını gördüm. Babamın babanneme yeni hediyesi olan ve benim adını tabiki Süleyman koyduğum o muhteşem horozla tanıştım. Tanıştım dediysem meraba meraba yani :) Kendisi "paçalı" ırkının dibi resmen! Hani böyle ayağında pijamasıyla kalkmış hoşgeldin demeye yanıma gelmiş gibi bi tipi var :) bide kocaman bi haremi!

3. Ankaradaki hergün adını andığım, sosu hayatımın sosu, lavaşı pofuduk pofuduk Çalıkuşu dönerini götürdüm.
Çalıkuşu dediysem dönercinin adı o. Yoksa bildiğin et döner. Ama yok yok sizin bildiğiniz gibi bişey değil bu. Kesinlikle. 
Sosu dürümün orasından burasından pırtlayacak, tomar tomar peçete kullanacaksınız, bi yandan ağzınızın kenarından akan yağı silerken bi yandan da cennette de acaba bi şube filan açarlar mı diye düşünceksiniz. Sadece bu dünyayla sınırlı kalması sizi üzecek.
Bu arada isteğe göre cehennem şubesi de tercih edilebilir. Ordaki de odun ateşi sonuçta :)
 
4. Babuşumun, belki samsundan başka hiçbir şehirde bulamayacağınız bir peynirle yaptığı, uzatsan abartısız 1 metre uzayacak kadar kıvamlı ve kendinden emin kuymaktan yedim    
Mısır unu teyze yapımı, tereyağı anne usulü:) Öyle gidip marketten aldıklarımızla yapılmıyo, organikte son nokta yani. 
Kendisi lezzetten bayılmak üzere. Ekmekle olan aşkları ise dillere destan.


5. Her yerden fırfırlar, emzikler, kuzular, hep bi cicili bicili şeyler fışkıran bi dükkanda buldum kendimi. En ufak bir amacı olmayan ama hepsi birbirinden eğlenceli. Benim ne işim var bu dükkanda, allahım her yer ne güzel mavi ve pembe, yoksa onlar patikli şeker mi? gibi ikiyüz elli tane soru kafamda.
Tamam bi sakin olsun herkes, öyle sandığınız gibi bişey değil.


6. Yeğenimle konuşuyorum şu an, bi sessiz olabilir miyiz lütfen?
2 aya kalmaz ordayım diyo. Dürümden bana da ayır, salıncakta kay kenara ben de gelcem yanına diyo kendisi. Yumurtayı çatlatmış zaten, kafasını bozarsak valla çıkar gelir şakası yok.
Tekmeliyo şu an serseri ^_^


7. Görebileceğiniz en uzun ve en lezzetli pideyi yedim. 
Aslında bu post bir "yedim de yedim" postu özünde. Ben aralara başka şeyler de serpiştiriyorum size ayıp olmasın diyerekten. Bizim oralarda pazar günleri bütün fırınlar pide yapar. İnsanlar kahvaltı sofrasında yer kapalı kıymalı pideleri, yanında da çay şahane gider. Ben söyliyim de, giderseniz yabancılık çekmeyin. Pazar sabahı ekmek almaktan daha kolaydır pide yaptırmak ;)

8. Annemin ıhlamuruyla hayat buldum bi çaydanlığın içinde. Elması, tarçını, karanfili, nar çiçeği. Duyan gelmiş. Bide sevgisinden katınca almış başını gitmiş ^_^


9. Hayat altüst olacaksa altı böyle sütlü kremalı, üstü de böyle çikolatalı olsun dediğim an 
Adı: Prenses tatlısı (Yarısı kemirilmiş)
Yapan: Annem
Sevilen: Anne gıdısı


Yani aslına bakarsan bu haftasonu boğaza ve instagrama (minikkusblog) çalışmışım sevgili okur. 

Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun (yukarda nerdeyse tuvalete gittiğini bile anlatan ben değilmişim gibi düşün tamam mı?)
herkes bişeyler yapmıştır, bu güzel haftasonunu evde kavun karpuz gibi geçirmemiştir diimi? 

O vakit iyi haftalarınız olsun bebeklerim benim.
Hadi bakalım :)

52 yorum:

  1. Minikkuşum ne güzel bol yemeli içmeli vakit geçirmişsin. O pidelere bakarken ağzım sulandı:)Bu yapılır mı bana:) Samsuna yolum düşerse sorup soruşturup hatta seni arayıp çalıkuşunun yerini öğrenicem:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kuzum yaa çok güzeldi -_- mutlaka gidersen uğra ;) pişman olmazsın :)

      Sil
  2. Bana 1.5 odun ateşinde Cehennem pidesi lütfen. Parasını da vermiycem ayrıca, daha da yanacak yerimiz kalmadı hahhaaahaa! O tıkır tıkır işleyen beyninin kıvrımlarına sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cehennem dürümü verelim abla, pide hamuru daha cıkmadı cünkü :P

      Sil
  3. Bu post tam bana göre olmus, cok mutluyum ^_^ cok pisbogazimdir ayrica u.U
    Canim okurken güldürdün beni, öperim güzel yanaklarindan ;) (Ben kuymak in tarifini isterim ama, tam olarak ne peyniri resimleriyle yapim asamasi yani full program ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay negüzelmiş o zaman sevindim :) hangimiz pisbogaz degilizki bebeyim:P
      şimdi şöyleki kuymagın tarifi bende yok ama babamı izlerken öğrenmiştim. Peynirin markası Ketaş, genelde şarküterilerde satılan bi kuymak peyniri. küp küp dogruyosun peynirleri. Sonra tereyagını kızdırıp icine atıyosun. sonra da sıcak su ekliyip sürekli karıştırıyosun. mısırununu ekliyosun. bu kadar. tabi peynirler eriyip bulamac gibi olana kadar karıştırıyosun çırpıyosun sürekli. öyle yani :))) bidakine videoya da çekerim ayıpsın :P

      Sil
  4. ohh posta bak ya zaten ıstahım hıc yok sagol mınık kusum :))) enfes post olmus..samsnunu baabmdan duyardım eeee askerlık anıları onca..boyle taze taze duymak daha ıyı geldı....kuymaga bayılırım annemde cok guzel yapar oh oh mıssss...afıyet olsun..bu arada oyle cıcı cıcı syelr satan dukkanlar gır ama cıkmalıktır:)) hep kal mıncıkla hepsını al:))sevıgler guxel post ıcın elıne saglıık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. babası samsunda askerlik yapmıs o kadar cok arkadasım varki, hiç şaşırmadım niyeyse ehhee :)) o dükkanlar da hakkaten gir ve içerde kal cinsinden. incik cincik milyon tane şey içinden insan seçemez bile yaaa :)

      Sil
  5. bence samsunda muthis bir gun olarak da degistirebilirsin ismi =)

    Muthis kareler bunlar
    guzel zaman gecirmene sevindim senin adini canim =)

    sevgilerimle,
    Zeynep

    zeynnepp.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler tatlım çok güzel bigündü evet ^_^

      Sil
  6. Sen yoksaaa samsunlu musun???? Bayıldım yazıya çünkü ben de samsunluyum:) yıllarca orada yaşadım. Hepisini ama hepsini çok özledim. Dondurmasını kıymalı pidesini dürümünü bilare her şeyini.Ohhh yemiş kadar oldum sanki, yarasın karnımdaki Mira'cığıma da sana da:) Kocaman sevgiler öpücükler Miniğim kuşum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. samsunluyum tabikisiiii:) yaa hamile hamile canını çektirmedim inşallah?:(
      karnındaki o miniği yerim ben! dogsun da sevelim annesi yaaa ^_^
      öptüm bissürü ben de.

      Sil
  7. Bayağ keyifli geçmiş samsun gezmesi ne mutlu sana :) 5 ay önce ben samsundaydım eşimin memleketi. Ama çok soğuk oldugundan fazla çıkamadık .sahildeki çizgi film kahramanları parkına bayıldım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kışın hiçbir yer çekilmiyo malesef, hele bu kış bi başkaydı zaten..
      yoksa samsun yaz ve bahar şahanedir;)

      Sil
  8. ben de diyorum beni bir şey çekiyorrr sana doğru:):) doğma büyüme üni'ye kadar hep samsundaydım ben hey gidinim günler heyy Aynen yaban eller Ankara'dayız 7 yıldır iş sebepli ama seviyorum bu şehri de senin gibi:)bu arada pide yaptırmanın ekmek almaktan kolay olduğu demişsin ya koptum :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bu karadenizlilere özgü bişi olabilir kan çekmesi durumu:) benim de kime kanım kaynasa hemşerim cıkar genelde :D

      Sil
  9. cnm okurken koptum gene ya, twitterdan yazdığım gibi bloga yanlışlıkla yolu usen kişi olasım geldi, oyle olsa birdaha da cıkmazdım zaten:)

    samsunu cok sevdim benim için yemek priority dir cunku. Esimin dedesi bafralıymış( yazardır kendisi) oralara gidesim getirdin. Ama asıl sizn eve gidesim geldi, sizn fırın sizin tereyağla yapılan kuymak filan, yani bir gün ağırlıycan artık caresi yok:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehe teşekkürler kuzum:)
      samsunu özellikle yazın gitsen çok seversin canım;) demek eşinin dedesi bafralı ve hem de yazar, ne güzeeeeeel ^_^ bafranın pidesi şahanedir, tatmışsındır o zaman mutlaka, tattın diimi? :)
      fırın dedigim aslında bildigimiz ekmek fırınları. o fırınların hepsi pazar günleri ekmek yerine pide yapar, onu demek istedim aslında. ama sen bize gel, babama en kralından yaptırırım kuymağı, ayıpsın şeker :)))

      Sil
  10. ben sana bir kitap mı yapsak diyorum,bu yazılarından oluşan,araya da fotoğraflarının çizgi halinden koyarız,çizgi roman olur!!nassı olur,bence şahane olur!!Kitabı almayanın gözünü bantlasak!ahahhahah..kitabı alana prenses tatlısı hediye etsek!!o kesmezse pazar pidesi yaptırıp versek o da olmadı ıhlamur ısmarlasak!!ne dersin kuşumm??? :))
    olmadı ben seni yesem...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi bana kitap yapalım eveeeet:) bıdı bıdı anlatiyim de anlatiyim içinde, en sevdiğim ^_^ ama almayanın gözünü bantlama kısmını hemen yapamayalım bence, biraz beni tanıması için zaman verelim ona aahaha :P olmadı dedigin gibi ortamı yumuşatmak babında bi ıhlamur ısmarlarız filan:) bi çaresi bulunur elbet :P
      yada en kötü ihtimal sen beni yersin olur biter ^_^

      Sil
  11. bana uyar, ben okurum diyorum yazdıklarına valla hakkaten :)yazını gördüğüme de sevindim, daha nice gezmelere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihi teşekkürler bunları duymak cok güzel ^_^

      Sil
  12. BEn de kitap çıkarmalısıın diyoruuum sade3ce biz değil tüm insanlaar okumalıı bu eğlenceli yazılarıı! =D Görüşeliim yinee açtıkk bak arayıı özlediim :))

    www.lovesfromfashion.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay evet görüşelim artık kubicim, hakkaten çok açtık arayı olmadı bu :)

      Sil
  13. Çok yakın arkadaşlarım sayesinde tanıdım Samsun'u, Samsun pidesini...Samsun'lular her pideyi beğenmez, ben de öyle oldum yiye yiye. Döner ise Çiftlik'te Beyaz Ev'de -öyleydi galiba adı ya- yemiştik ki sonraki her gidişte yedik, yok böyle lokum yahu!Çalıkuşu nerede, bir kez de onun soslarına peçete yetişmesin...Kuymak...Nasıl canım çekti:( Ah be Minikkuş güzel 1 gün olmuş, bir dondurma yememişim, olmadı kızıcam bizimkilere!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet beyaz evin de çok iyidir döneri. ama sos konusunda çalıkuşu daha iyidir, yani ben daha cok severim öyle söyliyim:)
      insan cok güzelini yiyince daha bi seçici oluyo diimi sonrasında:)
      bidahaki gidisinde dondurma yemeyi sakın ihmal etme, özellikle de sakızın spesiyalini ;)

      Sil
  14. hahah min mini kuşummmm,bayaaa iştah açıcı ve yararlı bir post olmuş,gagana sağlık:))
    80-90 lar gecesi için beklerim şekercim:)

    YanıtlaSil
  15. ya yemin ederim memleketimdeyim ama okurken nasıl memleket özlemi çektim nasıl güzel tasfir etmişsin herşeyi.yaaa orda bir köy var uzakta o köy bizim köyümüzdür diyebileceğim bir köyüm bile yok ama ben var ya ben ben de tam bir memleket hastasıyım büyük konuşmayım ama başka bir şehirde yapamam ben.senin gibi memleketinden ayrı gayrı herkese bu postun hasret giderme üstünde dumanı tüten ince belli bardakta çay olsun.keyif olsun.Ohhhh canına deysin ama o anne çayından gıdısından ben de isterim kuşum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kız aslında köye falan da gitmedim haa:) gerçi artık köyde kimse kalmadı o da ayrı:) bu tavuklar horozlar babannemin bahcesinde hobi olarak besledigi arkadaslar ahahaaa:) insan bi yaştan sora böyle şeylerle mutlu oluyo, babam da gitmiş kocaman horoz almış falan :P
      arada memleket keyfi yapmak, anne kucagı baba ocagında demlenmek cok iyi geliyo, enerji veriyo. gel bigün birlikte gidelim bitanem, yeterki gel sen ;)

      Sil
    2. kuzu işte köy dediğim hani derler ya bir köyüm bile yok ben onu demek istemiştim ama samsuna yol düşerse gidecek bir evimiz var demek ki artıkkk:)))

      Sil
  16. Yutkuna yutkuna okudum baktim ama :( samsunun pidesinin tadini biliyorum doner zaten en ozlediklerimden! Ne guzel yeme icme tatili olmus bu :) ben tavuklardan bile korkarken (kucukken ki bi hikayeden dolayi :) ) bu horozu gordugum an duser bayilirim cok net :) hakkaten pacalinin dibi! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sampi'de falan yediysen samsun pidesi yemiş sayılmazsın, hatta pide yemiş sayılmazsın cünkü adamlar cok kötü yapıyolar. yerinde yemediysen hala yemiş sayılmazsın onu da söyliyim bebişim.
      horoz konusundaki takıntını farkettim tivitırdan zaten ahaaha, cocukluguna inmek lazım senin de :P

      Sil
  17. minukkuş yine ne güzel kareler bunlarr, bloğunum ilk günden beri takip ediyrm, yazılarını okurkwen gerçekten çok mutlu oluyrm :))devam etmelsn :))
    oldu o zamn banada beklerim (bak bunu senden kaptım cnm ) :)
    http://laminapropria.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler bu güzel yorum icin, keyifle okumana cok sevindim:)

      Sil
  18. Sana garanti verebilirim en fazla 1 hafta sonra Samsun'dan sıkılacaksın (Samsun'da yaşayan biri olarak yazıyorum bunu) istersen ben sana Samsun'un en güzel donerini nerede yiyebilicegini söylerim ama aramızda sır olarak kalacak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dogma büyüme samsunlu biri olarak dediklerine pek katılmıyorum:) burda bahsetmedigim çok yer var döneri güzel olan, özellikle de esnaf lokantası olarak gecen saathanedeki "Lezzet" dönercisi ;) altyapım saglam benim şekerim, teşekkürler :))

      Sil
    2. doğma büyüme bende Samsunluyum o yüzden birbirimizden pek farkımız yok sanırım :)) Bende sana Lezzet'i önericektim ama biliyormuşsun zaten :))

      Sil
  19. Ay bicirim beni, nasil da şakimissin yine:D Yediklerine, gorduklerime agzim sulandi, yazdiklarini okumaya doyamadim. Basucu kitabim/blogum ol istiyorum;))
    Ben de yari Karadenizliyim, niye ben boyle lezzetli seylerden mahrumum ki 28 koca yildir:/

    Neyse ben gidip kuymak nedir ona bi bakayim:D (Muhtemelen ilk aramadan sen cikacasin ama:P)

    Bi de son bisi: Calikusunu yerken ne cici giyinmis Minikkus:) Mucuk ona;*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başucu kitabın olayım oku beni sevgiliiiiim ^_^
      kuymak dedigin şahane bişi, tanımı bu yani özetle:)
      bide çalıkuşu yerken ne giydigime dikkat eden gözlerinden öperim seni kuzucuk :)

      Sil
  20. peynircinin adresi lütfen.Kayınpederim bafralı mısırunu tereyağı hepsini gönderdiler ama şöyle uzatsan bir metre olacak peynirim yok.Adres verirsem onuda gönderirler.Haber bekliyorum tereyağı mısırununuhazırladım bakır tavayıda ocağa koydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filiz bebeyim sensin diimi? :)) şimdi öncelikle peynirin markası Ketaş, samsunlu olanlar bilir sen söylersen :) önce bi peynir gelsin de ondan sonra yagı kızdır ocakta, cok aceleci davranmışsın be kuşum :P

      Sil
  21. oh be gezi yazisi deidigin boyle olmali, bol esprili ve bol bol yemek fotografli;) simdi ben sakiz dondurmasinin tadini merak ettim, bir samsun bileti almali acil tarafindan!
    operim Cupcake`im;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o sakız dondurmasıki yendikten sonra damakta bıraktıgı tad olsun, akılda bıraktıgı iz olsun asla çıkarılamaz:) gidip yemek lazım özellikle de çıtır külahta:) offf şimdi benim de canım cekti cok fena ^_^

      Sil
  22. çok güzel bi yazı olmuş ayrıca muhlama yerine kuymak diyen kendimden başka biri olduğuna sevindim:)afiyet olsun hepsi:)tuğba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhlama da deniyo kuymak da, kafama göre ikisini de kullanırım zevkle :))) gel birlikte olsun :P

      Sil
  23. yaa canım nasıl kıymalı pide istedi anlatamam, ama öyle sıradan olanından değil senin yediğinden. Samsun'a hiç gitmedim ama postu okuyunca nasıl aş erdim anlatamam, iyi ki hamilelik falan yok, yoksaaa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay allahtan hamile diilsin valla mesuliyet altında kalcaktım. zaten bi hamile arkadasın canını çektirmişim :( yanacak yerim kalmadı resmen :)

      Sil
  24. wuuu bende sinoptayım samsun da yan komşu:)uğrasaydın burdada balık yerdikk:)

    YanıtlaSil
  25. Çok bıraktım instagram'ı kuzum micro blogging güzel ama blog gibi değil be canısı yalnız Çalıkuşu döneri dedin içim gitti.
    Beni de götür beni de yedir ezik miyim lan ben?
    Ey okur demek iyi hoş ama hizmet bekler sevenlerin ehehe .)
    Deli deli gezer sabahları horoz taklidi yaparız hem bir ara gidelim mi len?
    y & I ne dersin ciğerim?
    ve kuymak gözümden kaçmadı seni gidi seni .)
    kız alakam yok ama 2 hafta sonundan birinde ben de kahvaltıda yaparım canım
    gel sana da yapayım puan verirsin bizimlesün felan dersin hem .)
    öperim delimi yazan diğer delü

    YanıtlaSil
  26. Oyyy orda bi kuymak gordum sanki, hafta sonu yine bana koy kahvaltisi yolu gorundu sayende ;))

    YanıtlaSil

bütün yorumlar başımın tacıdır, severim ben onları ^.^