2012/05/06

Nerden nereye işte


Türkçeye yepyeni onlarca kelime kazandırmış biri olarak uzun zamandır etimolojiye karşı ayrı bi merakım var. Ben de bigün belki, eğer hala kitap diye bir kavram olursa, kitaplarda idükhisicücü ve daha çok sayıda abuk kelimeyi türkçeye kazandırmış insan olarak yer alıcam. Bu bilime katkıda bulunan bi çeşit bilim insanı olucam. 
Rica ederim benim için zevkti ;)
Şimdi size apışıp kalabileceğiniz bikaç örnek veriyim de, günlük hayatta dan dun kullandığınız o kelimelerin esasen nerden geldiğini, aslında onları leyleklerin getirmediğini, bi amacı olduğunu, bi kökeni olduğunu ve türkçeye girdikten sonra nasıl da anlamının çarpıtıldığını bi görün, bi oha filan olun. Lütfen yaa.

Şimdi sert bi giriş yapıyorum ve Kahpe kelimesiyle başlıyorum dersimize. Kendisi Arapça'da öksürmek, tıksırmak anlamına gelen kahb kelimesinden türemişken, gel zaman git zaman bazı kadınların gece karanlığında yerini belli etmek için öksürmesi münasebetiyle anlamını yitirmiş ve birden kahpeye dönüşüvermiştir. Aslında onun hiçbir suçu yoktur, tıpkı Fatmagülün de gecenin bir yarısı ormanın içinden tek başına geçerken suçunun olmaması gibi. 

Hoşaf: Farsçada hoş ab(su) kelimelerinden gelen, güzel su anlamına gelen bir arkadaşımız kendisi. Hoşaftan anlamayanlara söyleyin, böyle böyle diyin, hoş vede lezzetli su demekmiş diyin, belki bişi ifade eder onlar için de yazık..

Çirkef: Farsça pislik anlamına gelen çirk ve su anlamındaki ab kelimelerinin birleştirilmesi sonucu, pis su anlamına gelen ama her nasıl olmuşsa yurdum insanının "utanmaz, arlanmaz, mendebur, allah cezasını veresice" anlamlarında kullandığı bi kelime olmuş. Ben türklerin çamurlu sudan da esinlendiğini düşünüyorum bu aşırı bilimsel çalışmayı yaparlarken.

Çeyrek: Farsçada çahar(dört) ve yek(bir) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuş ve çeyrek olarak bize yansımıştır. Aslında dörtte bir anlamına geldiği için bunda bi bozulma olmamış. Hayret.

Bunlar böööyle uzar gider. Demekki neymiş, 
ab: su demekmiş,
eşeklerin hoşaftan anlamamasının bi sebebi yokmuş,
çirkeflik adamı hasta edermiş.








  




Bide mürebbiye var. Tam da benim bugünkü kılığıma uyan, daha doğrusu böyle giydiğim zamanlarda otomatikman kendimi benzettiğim bir hal. 
Mürebbiye; terbiye eden, yetiştiren anlamındaki murabbi kelimesinden geliyomuş. Peki nasıl mürebbiye olmuş? Bahsi geçen şey dişi olunca kelimenin sonuna "ye" eki alırmış. Hal böyle olunca eğitim veren kadın kişilere mürebbiye denirmiş. 

Bu vesileyle neden Şükrü'nün Şükriye, Hayri'nin Hayriye, Fikri'nin Fikriye ve daha sayamayacağım kadar çok sayıda ismin kadın versiyonunun ye'li olduğunu anlamış olduk diimi canlarım benim. 
Bugünkü dersimizi biraz kısa tuttum, gerisini de siz araştırın evlerinizde diyerekten.

Oldu o zaman.

Gömlek: Koton(Esasen kollu olması sebebiyle 1 yıldır dolabımda öylece durmakta olup, kollarını keserek giyilesi hale getirdiğim bi dost, kısaca DIY çalışması diyebiliriz onun için)
Pantolon&Çanta: Mango
Sandalet: ALDO

25 yorum:

  1. blogunu takip ederken en cok ne hosuma gidiyor biliyor musun,senin su mizahi anlatimlarin..Harikasin seni her yerden takip ediyorum.. sende beni izle ltf azatingunlugu-nznylmz.blogspot.com..twitter nazancakti instagram nazancakti

    sagol;)

    YanıtlaSil
  2. papatyalı kareler çok güzel olmuş bayıldım renklere <333 bluzunu de çok beğendim, yeni haliyle de güle güle giy :)
    ab ve ma su demek ben biliyordum bulmacalardan :P diğer bilgiler için de teşekkür eder iyi haftalar dileriz :)

    YanıtlaSil
  3. öhöm öhöm öhömm :)) geldiğinde bi benim gardroba da el atıversene ya,makasına kaldım,çok mağdurum :)) seni bu alemin en kral diy diycisi seçtim bile :) ellerinden öperim hocam :))

    YanıtlaSil
  4. bu kadar cümleyi nası kuruyon yaw.ne güzel yazıyorsun,bu kombinin çok ciddi olmuş.sana herşey yakışıyor cicişim.saçını başını yesinler.yolarım nan :))

    YanıtlaSil
  5. Minikcim gömlek nefis olmuş, cesaretine becerikli ellerine sağlık:)
    Bir talebim var. Saçları kalın dalgalı görmek istiyorum, beni kırmazsın diye tahmin ediyorum <3
    Güzel haftalar mutlu yarınlar diliyorum:)

    YanıtlaSil
  6. kuşum diyorum ,,sen diyorum, özledim diyorum... ses ver diyorum huuuu...

    YanıtlaSil
  7. Benim hayatta giymem dediğim şeyleri sana bir yakıştırıyorum, bakmaktan bir keyif alıyorum ki sorma gitsin kusum :) yine bir pazarı tatlandırdın, ayakkabına artı parantez açıyor, bol bol görmek istediğimi belirtiyorum, öpücük!

    YanıtlaSil
  8. konu ve kıyafetin uyumuna hayran kaldım hocam (öğretmenim mi deseydim)HOcam diyenlere kızan öğretmenler vardı sen kesin onlara rast gelmişsindir bir Samsun'lu olarak:) Şık şıkıdım kıyafetin ve lugatıma kattığın her bir kelime için bi kere önecelikle benim bilim kadınımsın bilesin, öperim;)

    YanıtlaSil
  9. tatlım pantolon harika durmuş üzerinde. senin şu her postundaki softluk ve doğa bana terapi gibi geliyor valla :)

    YanıtlaSil
  10. Gömleği ilk fotoğrafta gördüğüm anda beğendim, nerden acep diye diye -meraklı ben direkt en sona ışınlanmadan -bütün yazıyı okudum. Kısa ve öz: yazdığın herşeyi sonuna kadar okutuyorsun, senin ve Funda'nın yazılarına hastayım. Zeki insanın hali başka :)


    Canan

    YanıtlaSil
  11. cok iyi !! opuyorum seni ama ! cok cok ! neseli yazilarin devam etsin bolca ;) İyi haftalar tatlim..

    YanıtlaSil
  12. Aaaa minikkuş kısa saçlı olmuş çok yakışmış canım:) Yok canım ya mürebbiye gibi değil ayrı bi havası olmuş bu kıyafetin hımm nasıl desem bilemedim ama ben o kategoriye koymuyorum şahsen:)Yazlık resimleri özlemişim beyinin ellerine sağlık yine çok güzel kareler yakalamış:)

    YanıtlaSil
  13. Annem hep "Çirkefe bulaşma, üstüne sıçrar." der. Pis su anlamına geliyormuş meğer! Süpersin:)

    YanıtlaSil
  14. Kendinden boço mu giydin acaba Minikkuş'um bayıldım doğrusu :)

    YanıtlaSil
  15. katolog çekimlerinden fırlamış gibisiniz doğa eşliğindeki bu sonsuz güzellikteki çekimlerinizi çook beğenerek takip ediyorum, ayrıca ne giyseniz yakıştırıyorsunuz giyim tarzınız çok güzel, çantaya bayıldımm ama malesef yaşadığım şehirde mango yok en kısa zamanda mangoya yolumu düşürücem sanırım. Sağlık ve güzellikle kalın,sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Yerim ben senin DIY'larını , valla içinden bir mürebbiye çıkmış dogru:)) nasıl kadın , nasıl dişi , valla o sıcacık gülümsemen olmasa daha inanırıcı olurdu ayrı;)
    bence boyle yuksek bel pantalonlar cok yakısmıs sana, bolca giyi:)

    YanıtlaSil
  17. Coktaaaandir bloguna ugrayamadim, coook cok özür dilerim :(
    Sende bi degisiklik var, saclar kisalmis vede günesli fotograflar senin güzelligini dahada ortaya cikarmis :)
    6. Fotograf Favorim <3

    YanıtlaSil
  18. dıy e bak be eytttt supersın sen super hem guzel hem duru hem komık..pantalonun papılerın nasıl guzel olmus oyle...saclar desen zaten super....poffff yıne yazacak sey bulamadım:)

    YanıtlaSil
  19. Çohh bilgilendirici bir post olmuş bu kuuşum :) Araştırmacı ruhuna sağlık :) Eşek eşekliğini yapacaktır her daim boşverdim hoşaflar bize kalsın ;) Mürebbiyem benim her halin çok güzel öperim cocaman :)

    YanıtlaSil
  20. Yevrum, bir de buradan yorum yazma zemanım geldiyyy de geçti bilene. Hee eferim, çok güzel olmuş baştan sona :D Severek okudum, bilgilendim, yer yer güldüm yer yer gene güldüm :D Ve fekat etimoloji benim ve daha da ziyade kocamın merak duyduğu bir konudur. Onunçün bu konu tutar bizim cenapta. Devamını da diliyorum derslerin :D Öptüm müydü ben seni bu arada yaaa! TAm da şaapamadım da :D Öperim yani net diilse tam!

    YanıtlaSil
  21. Bi etimolojist de ben iste! Cevremdekilere mutamadiyen, 'aa sen bu kelime nerden gelmis biliyor musum?' diye bikbikler dururum (bikbiklemek nerden gelmis acaba:P):) Taa kucuklukten bas gosterdi bu durum bende, bulmaca cozerken. Kendime sozluk bile olusturmustum:D
    Seviyorum seni be Minikkus, gitgide taniyor, yakin buluyorum.
    Konuskanligin, cilgin DIY'larin bulasici! Sende bu gomlegi gordugumun aksami ben de gomlegimin yakasini kestim, daha kesip bicecektim HAYAT zor aldi elimden:P Benimkinin akibeti ne olur bilmem ama seninki kollarindan kurtulunca bir sahane olmus!
    Bir de gobeksiz haline nasil da yakismiz pantolonuna bayilirim!
    Operim de;* (seni, pantolonu degil, kih kih;))

    YanıtlaSil
  22. Sei bi arkadasima inanılmaz benzetiyorum belki de ısındım burda oturdugum yerden bilemiyorum, bi de saclar gidince kardes olmussun resmen. Yoksa? :)
    Bi de hep gül fotograflarda, ac dişlerini. Cok cenabet duruyosun bak demedi deme:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beni herkes bi tanıdıgına benzetir, hiç şaşırmadım o yüzden:) yannız bişi merak ettim, sen bana iyi bişey mi dedin şimdi anlamadım? o.o

      Sil
    2. sen ne kadar tatlı bişisin yaa:) seni her okuduğumda kocaman bir gülümseme doluyor yüzüme...üniversite yıllarını da ankarada geçirmiş biri olaraktan daha da bi çok seviyorum seni..enerjine, ışığına, güzelline maşşşşaaalllaaahh diyor sevgilerimi yolluyorum :))

      Sil
  23. hmnın o cocuk kemerını ben de bıleklık yapmıstım belıme denedım olmadı valla yalan değil
    ben de ınce dıye hava atardım ama kucuk numaraları kalmıstı yoksa kesın olurdu deyıp tesellı buluyum bari.

    YanıtlaSil

bütün yorumlar başımın tacıdır, severim ben onları ^.^