2015/11/24

Anne Sütü & Mama İkilemi


 
Pratik bi anneyim. Pratiğim dediysem, teorik kitap bilgilerinin arasında sıkışıp kalmayan, hayatını pratik yaşayan anne anlamında, kasmayan zorlamayan anlamında. Yoksa öyle, yemeği fazla yapıp, sıcakken bi kısmını kavanoza koyup ters çevirip dolapta daha sonra yenmek üzere saklayan yada mutfağa girip bir saat içinde beş çeşit yemek yapan bir anne pratikliği değil benimki:) 



Söyler misin mesela okulda sana öğrettikleri sinüs kosinüsü hayatında kaç kere ya da nerelerde kullanabildin? Market kasasında ödeme yaparken? Bebek arabası fiyatlarını karşılaştırırken? Müşteri toplantısında? Gözüne eyeliner çekerken? Power point’te müşterinin gözünü boyamak için birbirinden alengirli sunumlar hazırlarken ve içinden “ah ulan, esas şunun dersini verseydiler de bu kadar saçma şeyler için böyle kıçımızdan terlemeseydik” diye hönkürdüğün zaman?



Hamileyken her karnı burnunda ve bir o kadar hevesli anne adayı gibi ben de bir ton kitap okudum (çünkü yeni nesil anne olmak bunu gerektiriyor:) ). Allahım neler bekliyordu beni. Yemek eğitiminden uyku eğitimine, bebeğini hangi memenden kaç dakika emzirdiğinden, çocuğun günde kaç defa kaka yaptığının hesabının tutulduğu not defterine kadar neler neler… Sanki her şeyin çetelesini tutmazsan ipler kopacak ve bir anda o kurduğun muhteşem düzen bozulacakmış gibi, sanki o küçük insan parçası uyku eğitimini almayıp birkaç ay daha annesinin yanında uyursa bir sabah ikisi de birer balkabağı olarak uyanacakmış gibi… Ya da bütün arkadaşları doğumgünü partisinde birer dilim pasta yerken, annesi tarafından ağzına meyve tıkıştırılan o çocuk pasta yerse anında tüm dişleri çürüyecek ve metabolizması anormal bir şekilde çökecekmiş gibi…



Yapma demiyorum, uygulama hiç demiyorum. Tabi ki de öğrendiğin ve sana mantıklı gelen ne varsa uygula. Ama bu kadar kitaba, kalıba bağlı kalma diyorum. Akışına bırak diyorum. Bi rahatla diyorum güzel annem, canım annem:)

Mesela doya doya emzir! Hem bebeğin bu mucizeyle beslensin, hem ruhun bu geri getirilemeyen anların tadını çıkarsın. İliklerine kadar hisset anneliği. Ama mutluluğun en iyi süt arttırıcı olduğunu, sen mutlu oldukça sütünün de coşacağını unutma. “Pekmez yersen daha bi kanlı olursun"(ne demekse artık), “helva yersen şu kadar sütün artar”, “karbonhidrat sütün dostudur” gibi önerileri dinle, ama uygulamak zorunda olmadığını ve bunların kesinlikle bilimselliği kanıtlanmamış birer öneri olduğunu bil. Sütüm artacak diye diye değirmen tekerine dönmüş ne analar gördüm ben hey gidi:)

Olur ya, sütün azdır ya da bir sebeple bebeğin emmek istemiyordur, ille de anne sütü içecek, tövbe mama vermem deme! Ben sana bir örnek vereyim, sen de neden mama konusunda bu kadar katı olduğunu sorgula mesela o sırada:)



Sezeryan doğumla bebeğimi kucağıma aldım ben ve maalesef ki hemşirenin eksik bilgilendirmesi sonucu bebeğim memeyi yanlış tuttu. O minicik masum dediğimiz bebek, aylardır aç bir şekilde içerde bekliyormuşcasına bir anda piranaya dönüştü ve adeta iki göğsümü de parçaladı. Zaten çoğu taze annenin yaşadığı emzirme acısına, bir de yaralarımın acısı eklenmişti. Aman ne kadar da hevesimi alıyordum bebeğimi emzirirken! Ağlayarak ve tabi ki duvarları tekmeleyerek emzirdiğim zamanlar dışında, aman sütüm kesilmesin diye biraz da sağıyordum pompayla. Çünkü yeteri kadar canım yanmıyordu ve biraz da süt sağarken ağlamam gerekiyordu. Espri yapmıyorum, tam 1 ay boyunca ağlayarak emzirdim bebeğimi, gece-gündüz, evde-dışarda. Çok canımın yandığı ya da sütümün yetersiz olduğunu hissettiğim zamanlarda da anne sütüne en yakın devam sütünü verdim bebeğime. Pratiğim dediysem, asla kolaya kaçmadım. “Aman ne acı çekecem, günde iki üç biberon mama versem karnı tokmak gibi olur” demedim.  7 ay anne sütü aldı Ela ve sonra kendi özgür iradesiyle (valla öyle oldu!) bir anda emmeyi bıraktı. Zaten bilirsiniz, bebek emmeyi bıraktıktan kısa bir süre sonra da annenin sütü çekilir. Ne kadar pompayla sağarsan sağ, o küçük insanın emiş gücüyle örtüşemez. Benim de aynen öyle oldu.



Bebeklerin anne sütünü erken bırakmasının ve devam sütü içmesinin bebeklerde kabız, beslenme bozukluğu, bağışıklık sisteminde zayıflık hatta zeka geriliği gibi sonuçlar doğuracağı söylenir ve ben de her duyduğumda gülerim:) Ela şu an 22 aylık ve dönüşümlü olarak inek sütünün yanında devam sütü de içiyor. Bağışıklık sistemi güçlü, düzenli yemek yiyen ve tuvaletini yapan, sağlıklı, mutlu ve benim diye söylemiyorum ama zehir gibi bir çocuk:)

Bilinenlerin aksine, bebeklerin bağırsak florasını düzenleyen, düzenli olarak tuvaletini yapmasını sağlayan, en azından ilk etapta ek gıda ile veremeyeceğimiz birçok vitamini, proteini ve demiri içeriğinde barındıran bir takviyedir o “tü kaka” denilen ve hep mesafeli durulan devam sütü.

Neden bunu anlattım? Çünkü içi boş hurafelere ya da sadece kitapta öyle yazıyor diye körü körüne bir şeylere inanarak belki de çok hayati şeyleri es geçiyor olabiliriz.
Neden anlattım? Çünkü sütü az olmasına rağmen bebeğine mama vermemekte direnen ve bebeğinin açlıktan günlerce ağlamasına göz yuman anneler görüyorum.
Neden anlattım? Minicik bedeni henüz katı gıdaları sindirebilecek kadar gelişmemiş olmasına rağmen, anneleri tarafından 3-4 aylıkken ek gıdayla beslenmeye başlayan bebekler görüyorum. Çünkü anneye göre mama kabız yapar, ama haşlanmış brokoli ya da kabak yerse bebeğinin aşırı sağlıklı bir birey olacağı kesin!


“İki yaşına kadar emzir” diyen de olacak, “ilk altı aydan sonra emzirmek keyif kahvesi içirmek gibidir” diyen de olacak, “Üçüncü aydan itibaren ek gıdaya başlayabilir. Bizim zamanımızda böyle asortik doktorlar yoktu her şeye karışan. Biz çocuğumuzu doktora bile götürmezdik yatak döşek hasta olmadığı sürece. Şimdiki anneler bi acaip, ver yemeği ağzına, yiyebildiği kadar yesin işte, neyini düşünüyon” diyen de olacak. 
Anneanne ayrı bir şey diyecek, babaanne tam tersini iddia edecek. Sen hep iki arada bir derede, acaba yanlış bir şey yapar mıyım tedirginliğiyle ne anneliğini doya doya yaşayacaksın, ne bebeğinin o en leziz zamanlarından keyif alacaksın, ne de kadınlığını yaşayacaksın.




Sen aslında mucizenin ta kendisisin. Annesin. Kadınsın. Besleyensin. Büyütensin. Bebeği için neyin en doğru olduğunu bilen ve koşullar ne olursa olsun her zaman en iyisini yapacak olansın!

O tatlı heyecanlarını da, hevesini de, her daim yeni şeyler öğrenmeye açık yaradılışını da severim!


Dipnot: Gören de 5 tane çocuk büyütmüş, 8 tane de torunu var sanır. Öyle bir çokbilmişlik, öyle bir “amaaaaan ben çoktan unumu eledim, eleğimi astım”cılık :)




19 yorum:

  1. Harika bir yazı✌🏻️ Teşekkürler ve tebrikler:) benim kızım da 9 ay emdi sadece ama çok laf çarpan oldu bana da, ne bilecekler ben evime bir sa uzaklıkta bir yerde çalışıyorum, toplantım oluyor diye sağma işlemi yapamıyorum, içim bir yandan kan ağlarken bir yandan sızı çekerken insanlarla toplantılarda boğuşuyorum. Çekmeyen başına gelmeyen bilmez, a sütün mü kesildi a keşke yaşına kadar bari emseydi!!!! Sağol ya ben zaten gaddar anayım keyfime göre öyle karar verdim!!! son Zamanlarda bir de şu moda benim etrafımda, a ipeki geceleri annende ya da kayınvaliden de bırakabiliyor Musun ağlamıyor mu ay yazık kıyamam , pardon da ne diyim işverenime ay kusura bakmayın ben gidemem şehirdışına yada yurt dışında!!! Ağzı olan konuşuyor!!! Eskişehir'den sevgiler

    YanıtlaSil
  2. 👏👏👏👏👏 tebrik ediyorum.. bende neler cektim😄 kayın ve maun valide sayesinde ama sizin gibi bir yol izledim.. kulakları yikadik bebegimin doyasıya benim icin daha önemli oldu hep.. evet emdi oğlum ama yetmiyordu.. emzirmenin arkasından takviye yaptım hep döndüğü zaman bırakıyordu mama yi bende ne kadar anne sütünü aldığını anlıyordum😃😃 hiç kasmadim.. aynı minik kuş gibi kendi bıraktı emmeyi.. 14 aylık suan... dediğiniz gibi zehir😁😁 ben mutlu o mutlu başka ne önemli ki.. sizi cok seviyorum.. takipteyim..

    YanıtlaSil
  3. Tuz bastın yarama :( emzirdikçe sütüm artacak-mış diye aç çocuğuna mama yapmayan vicdansız anayım ben :( artmıyormuş kardeşim işte, emzirdikçe artmıyormuş o süt!

    YanıtlaSil
  4. 👏👏👏 hislerimize tercüman oldunuz😄 bende çok çektim kayın ve maun annemden.. ama dinlemedim zira bebegimin doyaması daha onemliydi.. mama ve meme şeklinde gittik.. 13 ayda kendi bıraktı hala devam sutu veriyorum ve sizin değiminiLe zehir gibi😄

    YanıtlaSil
  5. Gece karnı doysun da yarım saatcik uyusun diye mama vermeyi akıl eden kendimi çok öptüm ben doğumdan sonra :)) arkadaş android miyiz hem kilolar hem sezaryen kesiģi hem doymadığı için her on dakikada bir uyanan bebek. Kararında mama candır. Iki küsür kilo doğup iki yasina kadar emen bir dana anası:)))

    YanıtlaSil
  6. Özlemişim seni minikkuşcum. Ne güzel dile getirmişsin deneyimlerini. Bayıldım her bir kareye ayrıca, öperim sevgiyle seni de Ela'yı da...

    YanıtlaSil
  7. Asiye hanim 7 ay sadece anne sutumu verdiniz mama takviyeside yaptiniz mi

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar içten ve iç açıcı bir yazı olmuş. Tam da bu günlerde kafama taktığım devam sütü sorunsalıma su serpmiş oldunuz. Kızımı 16 ay boyunca emzirdim ve arada devam sütü ile de takviye yaptım. Şimdi 18 aylık ve hala devam sütü içiyor. Doktoru 1,5 yaşına kadar devam sütünü önermişti. O gün geldi çattı ama ben hala inek sütüne geçiş yapamıyorum. Çünkü devam sütünü çok seven (ve belki de bu yüzden yemek yemeyi pek sevmeyen) bir kızım var. Eğer inek sütünü tek başına içmeyi kabul etmezse devam sütüne inek sütü karıştırıp vermeyi düşünüyorum. Sizin gibi annelere ve sizin gibi paylaşımlarda bulunan annelerin yazdıklarını okumaya ihtiyacım var bu aralar. İyi ki tanımışım sizi.. Ela'yı öpüyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş tabi ki anlayana. Kaleminize sağlık
    Sevgilerimle
    Ebru

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten bu konuya birilerinin değinmesi lazım, bende normal doğum yaptım ve her gelen doktor anne sütü dışında bişey vermememi biberon ve emzik asla vermememi söyledi, kimse de bi bakalım sütün var mı bebek doğru düzgün emebiliyor mu demedi. 4 günlükkken bebeğim açlıktan şeker komasına girdi ve hastaneye gittiğimizde ramak kalmıştı. O gün bana aman aman bişey verme diyenler mamayı verdiler bebeğime ve tabiri caizse mama bize şifa oldu o an. Sonra sonra dışarda insanların tepkisinden bahsetmiyorum bile. Herkes benden daha çok düşünür oldu çocuğumu. Şuan 19 aylık ve çok ta sağlıklı herkesin dikkatini çekecek kadar zeki ve ateş gibi bir çocuk. Keşke daha rahat olsaymışım keşke her mamayı verişimde zehir veriyomuşum gibi hissetmeseymişim. Yazdıklarınızı fazlasıyla bende yaşadım sizi çok iyi anlıyorum. Ağzınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Harika bir yazı, tüm hamilelere okutmak istiyorum

    Ben 3 ayyarımamayarı annesütü verdim , sonra hastanede yattığımız zaman sütüm kesildi. Mamayla büyüdü tamamen,
    zekası bağışılığı da çok iyi Allaha şükür. Mamaya zehir muamlesi yapanlara duyurulur!

    YanıtlaSil
  12. Ali Efe de mama çocuğu. Zeka diyince belirtmek istedim Asiş :)

    YanıtlaSil
  13. Benim de kızım 20 aylık ve ikimiz de Elanın sıkı takipçisiyiz. Elanın Instagramdaki videolarını kendinden geçerek izliyor resmen. Ben de ilk 3 ayımda emzirme konusunda çok sıkıntı çektim. Sezaryan olmama rağmen maşallah kızım emme konusunda çok hevesliydi. Daha ilk yanıma getirdikleri andan itibaren yapıştı göğüslerime. Emzirmeyi doğru yaptığımı düşünüyordum ama demekki birşeyler yanlış olmuşki kısa zamanda göğüs uçlarım parça pinçik oldu. Hatta bebeğimin ağzında bir keresinde kan bile gördüm. O kadar korktum ki. İlk ayın sonunda göğüslerim fazla dolmaya başladı ve iltihap ve yoğun ağrı problemleri yaşadım. Üçüncü aydan sonra sütüm birden azalmaya başladı, kızımın da dişleri kaşınmaya başladığı için iştahı azaldı ve emme süreleri çok kısaldı. Zaten sağolsun kendisi 5 aylık emeklemiş 6 aylık sıralamaya başlamış 9 aylık da yürümüş bir bebek olarak dişlerini de çok erken çıkarmaya başladı. Tam da ek gıdaya geçiş döneminde 6 aylıkken de işe dönmek zorunda kaldım.
    Bu noktada pes edeceğimi ve emzirmeye devam edemeyeceğimi düşünüyordum. İşyerinde günde 2-3 defa süt sağmak, muhafaza etmek eve taşımak, yurtdışı seyahatlerinde sütü sağıp sağıp dökmek bir yerden sonra çok zor gelmeye başladı ama kızım ek gıda almayı da ısrarla reddettiği için bırakamadım. Defalarca bıraktırmayı düşündüm ama bir şekilde bugünlere kadar geldik. Hala emiyor alması bana mucize gibi geliyor. Bazı şeyler annenin elinde değil malesef. Bazı bebekler naparsanız yapın erken bırakmak ister, bazen sütünüz gelmez. Bazen de şartlar bıraktırmanızı gerekirken bir türlü bıraktıramazsınız.
    Mama takviyesi yapmak gerekiyorsa yapıcaksınız tabiki. Malesef bebeklerimiz bizim kadar şanslı değil. Doğal besin bulmanın çok güç olduğu bir dönemde yaşıyoruz ama yaşmak için beslenmek zorundayız ve doğal beslenme takıntısıyla kendimizi stresten öldürmek de bana hiç mantıklı gelmiyor açıkçası.
    Anne sütünün bir mucizesini gördüm ben. İnanılmaz bir bağışıklık sağlıyor.Şükürler olsun kızım bugüne kadar ateşli bir hastalık geçirmedi.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar guzel anlatmissiniz, ben de sut konusunda 3. Aydan itibaren emmekten hoslanmayan bir bebegin annesiyim. Ne var ki hergun okudugum degisik kaynaklardan anne sutunun yeri doldurulamazciligiyla kendimi motive edip, bebegimin 2. Ayindan itibaren calismak zorunda olan bir anne olarak, 3 saatte bir sut sagma gorevimi surduruyorum. Yaklasik 6 aydir sut miktarimda zaman zaman azalmalar olsa da yilmadan israrla kuvevtli bir pompayla tekrar ayni miktari yakaladim.. 6Aydir bebegim sadece gunde bir defa emiyor ve oda 1 dkyi gecmiyor ama israrla sagarak sut uretimini surdurmeye calsiiyorum ve mamayida isteyerek gunde 1 defa veriyorum gece rahat uyumasi icin. Kati kurallarin olmamasi ve rahat anne olabilmek cok keyif verici bence de her anne eminim elinden gelenin en iyisini yapiyordur sut mama konusunda bende hic kati degilim ama sunun icin yaziyorum, bana da hep sagarak sutun giderek azalacagi ve bir sure sonra bitecegi cok soylendi ya da cok okudum ancak oyle olmuyor belki de sansima ben de oyle olmadi ayni sekilde devam etti ayni durumda olan arkadaslar eger devam etmek istiyorlarsa anne sutu icirmeye akillarinda olsun :)

    YanıtlaSil
  15. Ah canım ah , sorma mama vermeeeee dıye bagıran ve sonra sarartıp mınnaklaırnı ygunbakıma bırakanlardan tut , emzırsen sutun gelır dıyenlere kadar neler gordum ben , bebegımle kuzumla her devam sutu verdıgımde ocu gıbı bakanlardan ınek sutu versneeeeeee dıye hoykurenlere kadar... devam surunun ozellıgı kuzulara neler sundugunu bılmememk on yargılı olmak her konu da oldugu gıbı bu konudada bız Turklerın on yargı kabusu. evet oyle dıyorum cunku verıdıgım mamaları zorla bulurken bır ulkeye gezıye gıttıgımde markette delı gıbı aglamak ıstemıstım her markette anneler ıcın sunulan ımknaları gorerek , emzırme odaları adegınmıyorum bıle..sevıyorum kuşumu ve mavısımı..optum tatlım

    YanıtlaSil
  16. Size bir soru sormak istiyorum ama umarım görür ve cevap yazabilirsiniz :) Altı aylık hamileyim ve zaten çok sorunlu, varoluşundan çok nadir görülen bir rahatsızlığa sahip olan göğüs uçlarım var. Sorunsuz olan anneler bunu yaşıyorken ben acıdan ölürüm herhalde. Bu nedenle göğüs koruyucu kullanarak emzirmeyi planlıyorun ama işe yarar mı bilmiyorum. Bu yüzden sormak istiyorum acaba emzirdiğiniz dönemlerde siz de gôğüs koruyucu kullandınız ve işe yaramadı mı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben tüm emzirme sürecinde (yani 8 ay kadar) göğüs ucu kullandım, hani şu silikonumsu olandan. Markası Nuk'tu ve çok memnundum. Hem göğüs ucum küçük olduğu için, hem de gögüs yaralarım olduğu için dogrudan emziremedim hicbir zaman :( Ama iyi ki o teknoloji varmış diyorum, biraz zahmetli oluyor tabi kullanırken, ama hiç emzirememektense onunla emzirmek muhteşem! Steril tutmak lazım, sürekli yıkamak temizlemek ve her emzirmede kenarda elinin altında hazır tutmak lazım.
      Henüz hamile olduğunuz için olumsuz durumları düşünmemek lazım. Ama yine de aklınızda olması açısından bir önerim daha olacak size. Bana kimse bilgi vermemişti, bunun eksikliğini çok hissettiğim için herkese deneyimlerimi anlatıyorum. İnşallah çok keyifli bir emzirme süreci geçirirsiniz. Gögüs yarası gibi birşey olursa da aklınızda olsun, yaraların iyileşmesi süresince avent'in gogus kalkanı muhteşem bir teknoloji! Ben onu kullandım ve resmen o kalkanlar sayesinde iyilesti yaralarım(çocuğun annenin memesini doğru tutması çok önemli. yara diyorum, çünkü hemşirelerin yetersiz bilgilendirmesi sebebiyle Ela iki gögsümü de yanlış tuttu ve gögüs uçlarım o sebeple tahriş oldu, emdikce de yaraya dönüştü). Emzirdikten sonra zeytinyagli pamukla gögsünüze masaj yapıp kalkanı yerleştirin ve bir sonraki emzirmeye kadar çıkarmayın (arada havalandırmak için cıkarın tabi, delikli olsa da siz yine de arada 3-5 dk cıkarıp tekrar takın. hem gögsünüzden süt gelirse de kalkanın içine akacak ve üstünüz ıslanmayacaktır). Ben bu şekilde iyileştim ve normal bir emzirme sürecine girdim, umarım sizin için de öyle olur!
      Huzurlu bir hamilelik ve doğumdan sonrası için de muhteşem bir emzirme dönemi diliyorum size:)

      Sil
  17. Nazik cevabınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim :) Göğüs koruyucu ve kalkanı aklıma not ettim :) Bir de zeytinyağı. Sanırım daha olumlu düşünmeliyim.
    O halde ben de Ela ve size güzel bir bahar dileyeyim:)

    YanıtlaSil
  18. Anne sütü hem biyolojik hem psikolojik açıdan bebeklerin gelişimleri açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bebeklerin özellikle yatış dönemlerinde hastalıklarının ağırlıkları veya annelerinden uzakta kalma ihtimalinden dolayı bağışıklık, beslenme, büyüme açısından beslenmeleri son derece önemlidir. Yapılan pek çok bilimsel çalışmalar sonucunda, anne sütü bebeğin beyin gelişimi için büyük önem taşırken, çok zengin yağ ve mineral içeriğine rağmen bebeklerin hassas sindirim sistemlerine uygunluk göstermektedir. Bununla beraber anne sütü ile beslenen bebeklerde boşaltım sistemleri rahatsızlıkları, alerjik hastalıklar ve solunum yolu sıkıntıları daha az görülmektedir.

    YanıtlaSil

bütün yorumlar başımın tacıdır, severim ben onları ^.^