2011/11/17

Eşim olma, KARIM ol!



Eşim olma, karım ol! 
Bakma daha ilkel durduğuna sen, ruhu vardır kelimelerin. 
“Karı-koca” “eş”ten daha çok şey anlatır. Hatta belki bize unutulmuş bir şeyi söyler.
Sahi, biliyor musun? Neden erkeğe “koca”, kadına da “onun karı” demiş eskiler?
Eşim değil, karım ol! 
Kedilerin eşi olur, terliklerin de… 
İnsanın eşi olmaz. 
Bir ömür eşlik ediyor diye mi sevgiliye eş denir? Eşlik etmek yeter mi? Fazlasını beklemez mi insan yârinden? 
Kelimeleri yitirmeseydik anlardık belki, evlenecek erkeğe eskilerin neden ”koca” dediklerini. Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler. 
Bakma şimdi evlenenlerin “karı-koca” ilan edildiğine. “Koca ve onun karı” olmalıdır aslında. 
Yani yüce bir dağ olmalı adam. Kar gibi pak ve masum olmalı kadın. Örtmeli ve bir ömür, süsü olmalı dağın. Çünkü üşür tepesinde kar olmayan dağ, ne kadar yüce olursa olsun, yarım görünür…
Eşim olma, karım ol! 
Bana benzemeye çalışma sakın. Bana benden lazım değil bir tane daha. Ama unutma ki sensiz yarımım. 
Her zaman söylemem, ama sen anla.
Eşim olma, karım ol! Beni tamamla…

(internetten alıntıdır)



Karı kelimesinin çarpıtılarak kullanıldığı bi zamanda yaşadığımız için belki de hiç kullanmaz ve kullandırmayız bu kelimeyi. 
Belki de nerden geldiğini, nasıl bi hikayesi olduğunu bilsek bambaşka olabilirmiş şu anki konumu.
Bu yazıyı okuduğum anda etkilendim ve blogun içeriğine uygun olmasa da paylaşma gereği duydum.

Şimdi benim anlamadığım şey,
erkek, karım o benim! dediğinde böyle bi sahiplenilme arzusu depreşir ya hani kadında,
neden kadın, kendisi kocam olur dediğinde "evde kalmaktan son anda kurtulmuş" ya da gün arkadaşlarına paso kocasından bahseden biri gelir hep aklımıza? 
Ya da sadece benim mi aklıma geliyo?
Bilemedim ben onu..

Yaşlı teyzeler ve amcaları, bilhassa tombul olanlarını çok severim. onların aşkı fotoğraflarda daha bi güzel görünür hep. o yüzden onlara yer verdim, özellikle de alışverişten dönerken karısının poşetlerini taşıyan ama bi yandan da elini sımsıkı tutan amca, ver öpiyim elini:)

14 yorum:

  1. Koca yerine kullanılan başka kelimeler de tercih edilebilir pek tabi "ben bilmem beyim bilir, "bunu efendime bir sorayım", "benimki her akşam pilav ister", "bizim adamın huyu pistir"..gibi.

    Aklıma komik bişi geldi şimdi. Eskiden karı koca arasında birbirine ismiyle hitap etmek çok ayıpmış bu yüzden dedem babaanneme Kiraz dermiş (ki asıl adı İkbal), babaannem de ona Osman (aslında Ahmet).

    Çok komik değil mi yaa, hala gülüyorum.Ayıp diye adama başka isimle seslenmek. Tabi ben böyle bir ekolün torunu olduğumdan gayri sevgili kocama Bahadır yerine Bahattin diyorum.Kendisi deli oluyor ama valla saygıdan:)

    Ama el öpmem bayramda söyleyim.

    YanıtlaSil
  2. çook begendım harika bi yazı cidden, allah birlikte yaşlanmayı nasip etsin kocalarımızla kuşum :)

    YanıtlaSil
  3. harika bir yazı çok etkilendim....iyiki böyle bir yazı yayınladın bilmediğim şeyleri öğrenip beni duygulandırdın...

    YanıtlaSil
  4. ne tatlı bi yazı olmuş böyle :) görseller süper

    YanıtlaSil
  5. mükemmel ötesi bir yazı olmuşş kocaman bir kalp, gözyaşı ve aşk bu yazıya!

    YanıtlaSil
  6. Benim babaannem derdi ki:' Kızım koca işte, kocamaya gidiyosun, yaşlanmaya; iyi bişey olsa adını gül ,sümbül koyarlardı. Koca işte, kocamaya gidilen yer.' derdi:)Yazını okuyunca fikirlerim biras değişti galiba:), güsel paylaşımın için teşekkürler çok, sewgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelimelerin özünü ne kadar yitirdiğimiz ortada malesef. "Koca" değerli bir kelimedir. Yaşlanmayla beraber gelen onca tecrubenin yaşanmışlığın ve olgunlugun bir ifadesir aslında.
      Koca, bilgeliğin tezahürüdür vesselam.

      Sil
  7. Ben "karı-koca" nın hikayesini Burçin Bildik'in Ayşe Arman röportajında öğrenmiştim. Röportaj da çok kederli bu hikayede çok anlamlı olunca, gazete sayfaları arasında salya sümük kalmıştım. O günden beri çok severim bu iki kelimeyi, hep çok başka tınlar kulağıma. Ne güzel hatırlattın, saol:)

    YanıtlaSil
  8. ''Şimdi benim anlamadığım şey..'' paragrafında ne kadar güzel ifade etmişsin

    YanıtlaSil
  9. reyhan kadını senin yorumunu görünce kendimi şöyle geriye dogru yaslayıp gerine gerine gülmeye hazırlıyorum resmen:) bahadıra olan aşkını püskürtmüşsün bu yorumla(bizim adamın huyu pistir):P osmana ahmet denmesine koptum, toparlanamadım hala ahaahaha:)) senin de neden böyle komik bi kişilik oldugun belli oldu:P
    myprincess; amin tatlım, ne güzel bi yorum bu ^.^
    nlystyle; begendiyseniz ne mutlu bana, ben de çok begendigim icin hemen paylasmak istedim sizle;)
    rococosh; hihi teşekkürler.
    yasamen k.; oyyy kıyamam.. teşekkürler.
    farfelle; aahaha benim babanne de öyle derdi biliyomusuuuun:O ama bakış açısı işte, böyle düşünenler de oluyomuş:)teşekkürler.
    funda biliyomusun ben de okurken agladım malak malak.. acaip bi his bıraktı üzerimde bu yazı.. ben zaten Ermana hep kocam derdim, arada kibar olmak gerekince eşim derim, sanırım şimdi daha bi gerinerek kocam diyebilirim:)
    shhypie; teşekkürler:) ama gercekten de garip degil mi erkekler diyince karizmatikken kadın söyleyince kro gibi durması:)

    YanıtlaSil
  10. Kalpli etek harika çok beğendim,ama son resimler çok daha güzel çok daha beğendim :)))
    http://www.nzlsyn.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. ben de evlendikten sonra buna dikkat etmeye basladim aslinda... ama ben kocam demeyi cok seviyorum!! kesinlikle bir sahiplenme tadi birakiyor insanda :) herneyse... blog cok tatli! :) bana da beklerim...fotograf konusnda yapabilecegim bir sey olursa ulasabilirsin... basarilar!

    http://nazlierdenphotography.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. Minik Kuşum bu postu da büyük bir keyifle okudum ve yine ne çok şey buldum kendimden :))) öncelikle benim için de renkler kişilerle özdeşleşmiştir küçükken Dilem’le bayılırdık aramızda bunu yapmaya :) sonra benim de bir kedim var, hem de koca kafalı bir himalaya erkeği o kadar seviyorum ki onu ama evlenmeden siyah giyemezdim sırf bu yüzden :p ne kadar süpürsen rulo yapsam fark etmiyor yine yapışıyor bir yerden bir tüy. Çekim kalitesi, mekanı yine şahane. Senin kombinine gelince tatlım, o kalpler benim kalbimi taaa derinden fethetti, nasıl güzel, şık, egelan durmuş öyle :) hem seksi hem cici, bakmaya doyamadım, loafer papilerine de inanamadım tbox bu kadar güzel şeyler ne zamandan beri yapıyor? En kısa zamanda göz atacağım diyor pembiş kalplerinden çalarak kocamaan öpüyorum seni canım benim ;)))


    BeTwin Us

    YanıtlaSil
  13. Nazlı; teşekkürler:)
    nasli_; hihi teşekkürler, diger post icin kabul ediyorum bu güzel yorumu:)
    gizem kuşum diger post için sanırım bu yorum:) ortak noktalarımızın olması ne güzel^.^kızkardeşler bir araya gelince samanlık seyran olur zaten, ben de kızkardeşimle hep öyle oldum hayatım boyunca:)kedin oldugunu bilmiyodum bebişim, himalayanlara da bayılırım, pufur pufur olurlar, oyyyy yiyesim geldi bak şimdi:) begenmene ve güzel yorumuna çok sevindim kuzu,ben de niye sesi cıkmıyo bizim kızın diyodum, meger güzel bi yorum yazmak için bekliyomuş*.*öptüm bissürü ben de..

    YanıtlaSil

bütün yorumlar başımın tacıdır, severim ben onları ^.^